Látnivalók Sümeg és Keszthely környékén

Sümeg és Keszthely környékén, elérhető közelségben számos látnivaló, program kínálkozik. Mutatunk néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Bazsi

Bazsin született, 1926. szeptember 16-án Simon István Kossuth-díjas költő, publicista, műfordító, 1963-tól haláláig országgyűlési képviselő, 1963 és 1971 között a Kortárs című irodalmi folyóirat főszerkesztője. Az 1975-ben elhunyt költőt - kívánságának megfelelően - szülőfalujában helyezték örök nyugalomra. Egykori szülőházát 1983-ban újították fel, és nyitották meg falai között az emlékkiállítást. 1990-ben a gazdasági épületet újították fel, ahol egy néprajzi kiállítás látható. Csak bejelentkezés után látogatható. 

Sümegi vár
Sümegi vár

Tapolca - 20 km

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, majd rövidesen kiderült, hogy egy egész barlangrendszer húzódik Tapolca városa alatt. Magyarországon ez volt az első barlang, melyet villanyvilágítással láttak el, és egyben turisztikai célokra is használtak. A barlang, amelyet kizárólag egy ladikkal lehet értelmesen bejárni, kibővült egy 770 négyzetméteren elterülő, 10 termes Látogatóközponttal is, melyben a teljes kiállítás kúszóbarlanggal, kőtapogatóval, 3D-s mozival is kiegészül.

Tapolca másik fő látnivalója, a Malom-tó, melynek vize nagyjából állandó hőmérsékletű, 18 celsius fok, ezért még télen sem fagy be, cserébe a gőzölgő vízfelület gyönyörű látványt nyújt a hidegebb hónapokban.

Sztúpa
Sztúpa

Szigliget - 30 km

A festői szépségű Balaton-felvidék egyik kiemelkedő nevezetessége a Szigligeti vár, amely szó szerint kiemelkedik egy 239 méteres vulkanikus magaslaton. A megmaradt napjainkra meg-megújuló alsó- és felsővár falai között színes történelmi és szórakoztató programok várják a látogatókat. Bástyájáról lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra és a környező tájra. Innen látszik a fél Balaton, a Tapolcai-medence összes tanúhegye, és tiszta időben még ennél is messzebb el lehet látni. Szigligetre persze nemcsak a vár miatt érdemes eljönni. A vár alatt található Kézműves Udvarban isteni a természetesen kézműves fagyi, a szép, bár néha zsúfolt strandon Oszi bácsi süti a keszeget.

Festetics kastély
Festetics kastély
Hévízi-tó
Hévízi-tó

Káptalantóti - 30 km

A termelő piac nem Káptalantótiban, hanem Káptalantótihoz közel, Gyulakeszi, Kékkút és Mindszentkála hármasa által közrefogott út és a Káptalantótiból kivezető Petőfi Sándor út kereszteződésében, a körbekerített Liliomkertben bújik meg. Megtalálható itt minden a szemnek- szájnak ingere, jófajta kézműves termékek. A kosarakban takarózó tepertős, sajtos pogácsákat, a halomban illatozó köménymagos kifliket, a kemencéből gőzölögve kiforduló tejfölös kenyérlángost meg kell kóstolni! A piac célja a békebeli piacozási szokások életre keltése.

Afrika Múzeum
Afrika Múzeum
Szigligeti öböl
Szigligeti öböl

Somlóvásárhely - 35 km

A Somló-hegy egy 431 méter magas vulkáni tanúhegy, nevét onnan kapta, hogy egykor szinte teljes egészében som fedte. Magyarország legkisebb borvidéke, a somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták az olaszrizling, juhfark, furmint, hárslevelű és tramini.

A hegynek a tetején található a Szent István kilátó, ahonnan 360 fokban páratlan panoráma tárul a hegyet megmászók elé. A kilátóból, tiszta időben szinte a fél Dunántúl belátható. Láthatjuk a Bakony Kőris-hegyét, a Balaton-felvidék hegyeit, Sümeg várát és a Ság-hegyet. A kilátó mellett a hegy tetőn a kialakított tűzrakó helyek mellett asztalok és padok biztosítják a hegymászásban elfáradt túrázók pihenését.

Szajki-tavak
Szajki-tavak

Kehidakustány - 26 km

A Kehida Termál Gyógy-és Élményfürdő 2400 m² vízfelülettel, mediterrán belső terekkel, 13 medencével, 94 méteres óriáscsúszdával, kinti kamikaze csúszdákkal, szabadtéri 34-36 fokos meleg vizes- és gyógymedencékkel, pezsgőszigettel, sodrómedencével, gyermekpancsolóval, pool bárral és még sok egyéb csábító élményelemmel várja a fürdőzni vágyókat. A parkolás ingyenes.

És még számos fürdőzési lehetőség a környéken: Zalaszentgrót, Borgáta, Sárvár


Simon István szülőháza
Simon István szülőháza

Sümeg - 7 km 

A sümegi vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen maradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült. A vár építése 1262-től több történelmi korszakon keresztül tartott, mígnem a XII. században lezárult. 1989 óta a vár üzemeltetője folyamatosan rekonstruálja, melyben kiállításokkal és korabeli programokkal, történelmi lovagi játékokkal várják az érdeklődőket. 

A Püspöki Palota a magyar barokk építészet kiemelkedő alkotása, egyes részei - így a képtár - felújított állapotban múzeumként látogatható.

Tapolcai-tavasbarlang
Tapolcai-tavasbarlang

Zalaszántó - 5 km

A 316 méter magas Világosvári-hegyen található buddhista építmény (sztúpa), 30 m magas és 24m átmérőjű, a béke jelképe, színes imazászlók lengnek körülötte, mantra zene szól, és füstölő illata vegyül a levegőbe. 1992 márciusa és szeptembere között épült fel és 1993 június 17-én Tibet száműzött vallási vezetője, személyesen a 14. Dalai Láma, Tenzin Gyatso szentelte fel nagy ünnepség közepette a sztúpát és a környező erdőt.

A belsejében Buddha tanításait, Európában egyetlenként eredeti Buddha-ereklyéket és egy 24 méter magas életfát állítottak, továbbá a szentély központjában egy - Dél-Koreából származó -Buddha-szobor is van. Szabadon látogatható, a belépés-parkolás mindenki számára ingyenes. Megközelítése Bazsi felől Zalaszántóra érkezve jobbra kell fordulni az első bekötőútra, ahol kb. 2 km után az erdei úton újabb 1,5 kilométert kell megtenni, míg elénk tárul a szokatlan, egzotikus építmény.

A hófehér építményt kör alakú lépcsőzetes talapzat övezi, mely a rituális körüljárást szolgálja. A tiszteletadás jeleként úgy kell körbehaladni, hogy a sztúpa tőlünk jobbra legyen.

Szigligeti vár
Szigligeti vár

Keszthely, Hévíz, Kis-Balaton - 20 km

A Balaton nyugati végénél található Keszthely és környéke több egyedülálló úti célt is kínál, többek közt hazánk egyik legszebb kastélyát, a keszthelyi Festetics-kastélyt, Európa legnagyobb melegvizű tavát, a Hévízi-tavat, valamint a romantikus, csatornákkal átszőtt, nádasrengeteget, a Kis-Balatont.

Keszthely, a méltán népszerű Festetics-kastélyon kívül is számtalan látnivalóval szolgál, a gótikus ferences templom, a hangulatos Fő tér, a sétálóutca, a változatos kiállítások, nem utolsósorban az utóbbi időkben egyre szebb strandok és egyre színvonalasabb éttermek mágnesként vonzzák a kirándulókat.

A Hévízi-tó egy igazi unikum, tündérrózsái közt úszkálni, főleg télen, felejthetetlen élmény.

A Kis-Balaton elsősorban nyári célpont, legérdekesebb részét csak vezetővel látogathatók, ez némi szervezést igényel, de a Kányavári-sziget és a kápolnapusztai bivalyrezervátum kötöttségek nélkül látogatható.

A Balaton északnyugati sarkánál magasodó Keszthelyi-hegységet elsősorban csodálatos panorámájú kilátói és romantikus várromai (Rezi, Tátika) miatt érdemes felkeresni.

Piac
Piac

Balatonederics - 25 km

Az évtizedeken át Tanzániában élt Nagy Endre vadász és zoológus 1984-ben költözött vissza Magyarországra balatonedericsi villájába, ahol megalapította saját gyűjteményéből az Afrika Múzeumot.

A házban találjuk a kiállítást, Nagy Endre egykori dolgozószobájában személyes tárgyait, íróasztalát, könyveit, és megannyi érdekes afrikai csecsebecsét láthatunk. A többi szobát és a folyosókat is beterítik a különböző trófeák, kipreparált állatbundák, oroszlán, vaddisznó, antilop, leopárd, orrszarvú, elefánt, hogy csak a leglátványosabbakat említsük.

A birtokon egy apró szafari parkot is létrehoztak, még a puputevére is fel lehet ülni, de vannak itt zebrák, struccok, antilopok, bivalyok is. Természetesen pónin is lehet lovagolni. Néhány maszáj kunyhót is építettek a parkba, életnagyságú bennszülött fotókópiák őrzik a teljesen üresen álló kunyhókat. A birtokon nyitott terepjáróval is körbevezet minket egy igazi hús-vér afrikai fiatalember. A birtok végén, egy dombon kilátótoronyból élvezhetjük a kilátást a Szigligeti-öböl felé.

Somló-hegy
Somló-hegy

Szajki-tavak, Hosszúpereszteg - 40 km

A Szajki-tavak a Kék-túra útvonalán helyezkedik el. A Farkas-erdő csodálatos élővilága sok látnivalót nyújt a túrázóknak. A környék több lehetőséget kínál a gyalogos és a kerékpáros túrák kedvelőinek.

A Szajki-tavak zöld strandja nagy területen, árnyékot adó öreg fákkal várja vendégeit. A standon megtalálható a fagylaltozó, az étterem, a pecsenyesütő és a lángossütő is. Ezen kívül természetesen van horgászási lehetőség, valamint Kalandpark várja az ide látogatókat.

Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő
Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő

További tippek, látnivalók az alábbi linken:

Lépj velünk kapcsolatba

Nagyné Halász Erika

+36 20 56 987 11

oregporta@gmail.com

Telefon: 06 20 56 987 11
NTAK MA23084964
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!